Diensten
Energiekeuring (energielabel)
Uw woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Bij het kopen of huren van een woning is het daarom belangrijk dat u betrouwbare informatie heeft over de energiezuinigheid van uw woning. Sinds 1 januari 2008 moet u bij de verkoop of verhuur van uw huis of (bedrijfs)gebouw een energielabel overhandigen. Dit bewijst hoe energiezuinig uw pand is. Er zijn nog geen sancties om de verplichting de bekrachtigen. Het hebben van een energielabel kan uw woning echter wel aantrekkelijker maken voor potentiële kopers. Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en is bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Zo kan de koper of huurder het energieverbruik en de energiekosten van panden eenvoudig met elkaar vergelijken. De gecertificeerde EPA-W adviseurs van REGIE Vastgoedmanagement voeren energiekeuringen uit en verstrekken energielabels met algemene, energiebesparende tips.
Wat houdt de energiekeuring in?
Om de energiezuinigheid van uw woning te kunnen vaststellen, komt onze onafhankelijke adviseur bij u langs en meet de verschillende bouwdelen op en inventariseert daarvan de isolatiewaarde. Verder inventariseert de adviseur de installaties die in huis zijn: voor verwarming, ventilatie, warm tapwater en eventuele zonnepanelen. Wij vinden het belangrijk dat de opdrachtgever bij de keuring aanwezig is, zodat de bouwkundige van REGIE Vastgoedmanagement zijn bevindingen ter plekke kan toelichten, (besparings-) tips kan geven en vragen direct kan beantwoorden.
Wat krijgt u na afloop van de keuring?
U ontvangt het energielabel binnen drie werkdagen. Hierop staat de energiezuinigheidsklasse van uw pand met letters en kleuren aangegeven. Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig. Klasse A kent zelfs nog een splitsing in A, A+ en A++. Hierbij is A++ de meest zuinige energieklasse. Een energielabel is 10 jaar geldig.
Wijziging energielabel
In 2010 zijn maatregelen genomen om het energielabel te verbeteren. De eisen voor het opnemen van een gebouw (door een gecertificeerd energielabel adviseur) zijn aangescherpt. Verder is de controle op de adviseurs strenger geworden, net als de sancties als ze niet werken volgens de eisen.
Vanaf 1 januari 2013:
- Is er zonder energielabel geen eigendomsoverdracht bij de notaris mogelijk (dit is tot nader order uitgesteld)
- Is de EPC-berekening ter vervanging van het energielabel niet meer toegestaan
- Is een collectief energielabel, onder bepaalde voorwaarden, bij appartementenverkoop of -verhuur toegestaan
- Moeten gebouwen > 500 m2 een zichtbaar energielabel hebben
- Betalen huurders in de vrije sector 10% minder huur, zolang de verhuurder hen geen energielabel overhandigt