Regeren is vooruitzien. Een wijze uitspraak die uitstekend toegepast kan worden bij het onderhoud van gebouwen. De ideale oplossing? Een meerjarenonderhoudsplan of MJOP, die is voor het onderhoud eigenlijk onmisbaar.

De naam zegt het eigenlijk al. Bij een MJOP wordt voor meerdere jaren het noodzakelijk onderhoud voor een pand gepland. Dat geeft niet alleen een goed beeld van de bouwkundige en installatietechnische staat van het gebouw in al haar facetten, maar ook van de verwachte onderhoudskosten. Een goed MJOP laten opstellen kost in beginsel geld, maar levert daarna vooral geld op.

Beheersbare kosten

Nu denkt u misschien: hoe kan dat dan, want ik moet toch betalen voor onderhoud? Klopt, maar daar doelen we ook niet op. Wel of geen MJOP, een gebouw heeft onderhoud nodig, nietwaar? Juist door een goed onderhoudsplan blijven die kosten beheersbaar en voorspelbaar. Het geld wordt ‘verdiend’ doordat met een MJOP het onderhoud tijdig plaatsvindt en onverwachte kosten echt worden geminimaliseerd.

Nooit hetzelfde

Een meerjarenonderhoudsplan is maatwerk en voor ieder gebouw anders. Een nieuw pand heeft minder onderhoud nodig dan een monumentaal pand van 100 jaar oud. Bij woningen van Verenigingen van Eigenaren zijn andere zaken van belang dan bij een kantoorpand. Ook het type gebruik is belangrijk. Bij de inspectie voor een MJOP voor een grote middelbare school maakten we het mee dat een betonnen trap binnen tien jaar compleet opgebruikt was. Precies zo’n zelfde trap hield het in een kantoorgebouw meer dan dertig jaar vol.

Voordelen

Er zitten nog veel meer voordelen aan een MJOP, we beperken ons nu even tot de belangrijkste. Je weet bijvoorbeeld precies welke bouwmaterialen en installaties zijn toegepast. Ook bouw je een financiële reserve op, zodat het geld altijd beschikbaar is als je het nodig hebt. Een ander handig voordeel is dat je altijd op tijd bent met het aanvragen van offertes en het doen van een aanbesteding.

Gratis tip

Tot slot nog een tip als u erover denkt om een MJOP te laten opstellen. U bepaalt echt zelf wat u als eerste wilt aanpakken, waar u wel en geen geld aan wilt uitgeven en over welke periode u het onderhoud wilt plannen. Een goede adviseur denkt natuurlijk mee en geeft onderbouwde adviezen. Maar laat u niet verleiden tot een MJOP waar u zich niet helemaal happy bij voelt.