Kennisbank

Hydrofoberen (Impregneren)

Hydrofoberen of impregneren van uw gevel wordt geadviseerd na reiniging van uw gevel. U beschermt uw muur hiermee langdurig tegen diverse vormen van vuilaanslag, doorslaand vocht en schimmelvorming. Het is dus van groot belang om een gevel of ondergrond na reinigingswerkzaamheden te laten impregneren. Met impregneren wordt met een lans (spuit) onder lage druk het product van onder naar boven op de gevel aangebracht en zo voorzien van een waterwerende laag. De reden hiervan is om goed te zien waar men is gebleven en zodat het product goed kan vloeien over het hele gevel oppervlak. De indringing van het product in de gevelsteen is ca. 6-8mm afhankelijk van de poreusheid van de steen. Het hydrofobeermiddel op het oppervlak wordt meestal vrij snel (enkele maanden tot hoogstens enkele jaren) afgebroken door ultraviolet licht.

Waterwerende effect

Het waterwerende effect zit in de poriën onder het oppervlak. Hydrofobeermiddelen bekleden de wanden van de poriën in de steen met een dun waterafstotend laagje (filmlaag). Ze belemmeren daarom het waterdamptransport door de gevel maar weinig (dampdoorlatend). Hierdoor kan de gevel blijven “ademen” doordat vocht (damp) zich niet ophoopt en eventueel vochtdoorslag, schimmelvorming e.d. kan veroorzaken. Transport van vloeibaar water is echter na hydrofoberen door de behandelde poriën nauwelijks mogelijk. Daardoor dringt er bij een regenbui aanzienlijk minder water de gevel binnen. Wel gaat water bij regen eerder afstromen, waardoor bij kleine scheurtjes en naden (bijvoorbeeld tussen de voeg en de steen) juist meer vocht kan binnendringen. Om dit te voorkomen moeten de voegen in goede staat zijn alvorens men een gevel gaat hydrofoberen (impregneren).

Maatregelen

Ondeskundig hydrofoberen kan leiden tot diverse schades waaronder vorstschade, zoutschade, zoutuitbloei en algengroei. Kies daarom voor een erkend gespecialiseerd bedrijf om uw gevel vooraf te laten onderzoek op het type gevelsteen (i.v.m. kans op zoutuitbloei), eventuele beschadigingen (lekkages, slecht voegwerk), optrekkend vocht e.d. Hierdoor voorkomt u een hoop ellende. Hydrofoberen is een irreversibele (onomkeerbare) handeling. Eenmaal toegepast kan men die behandeling niet meer ongedaan maken. Moderne hydrofobeermiddelen zijn erg duurzaam maar hierbij zal ook op den duur het effect verminderen en dat gebeurt niet egaal. Men moet dan kiezen om periodiek te hydrofoberen om de gevel om eventuele vochtdoorslag en schimmelvorming te voorkomen.

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Klik hier indien u meer informatie wilt hebben over de diensten van REGIE Vastgoedmanagement.

Verder lezen

Asbest

Leestijd: 3 minuten
Asbest is tot eind vorige eeuw veelvuldig toegepast in allerlei toepassingsgebieden en bezit een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en zuren en hoge temperaturen en…
Lees verder

Belang bouwtechnische keuring

Leestijd: 2 minuten
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het wordt ten zeerste aangeraden om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer u van plan bent om een woning…
Lees verder

Offerte aanvragen

Wacht niet langer en vraag direct uw offerte aan bij REGIE Vastgoedmanagement d.m.v. ons offerte aanvraagformulier. U ontvangt binnen 24 uur reactie op uw aanvraag.