Kennisbank
Kennisbank
De kennis van REGIE Vastgoedmanagement delen we graag met onze bezoekers. Met deze reden hebben we een kennisbank ingericht. In deze kennisbank staan diverse vragen en antwoorden om u op weg te helpen. Regelmatig blijven we de inhoud vernieuwen en uitbreiden. Mocht u niet vinden wat u zoekt, neem dan contact met ons op.
Asbest is tot eind vorige eeuw veelvuldig toegepast in allerlei toepassingsgebieden en bezit een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en zuren en hoge temperaturen en…
Belang bouwtechnische keuring
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het wordt ten zeerste aangeraden om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer u van plan bent om een woning…
Betonrot
Betonrot is een algemene term die gebruikt wordt voor een bepaalde schade aan gewapend beton. Meestal bedoelt men schade die ontstaat doordat de in het beton aanwezige wapening begint te…
Boktor
De huisboktor (Hylotrupes bajulus) is een kever uit de familie boktorren (Cerambycidae). De boktor wordt ongeveer 10 tot 25 millimeter lang, en zoals alle boktorren is het lichaam langgerekt, de…
Bouwlood
Lood wordt in de bouw veelvuldig toegepast door de diverse goede eigenschappen. Lood wordt (als bladlood) in zowel de woningbouw als utiliteitsbouw hoofdzakelijk toegepast als waterkerend bouwmateriaal. Concreet wordt het gebruikt…
Bouwtechnische keuring
Een bouwtechnische keuring is aan te bevelen bij aan of verkoop van uw woning of bedrijfspand of bij oplevering van uw nieuwbouwwoning. De ervaren bouwkundige van REGIE Vastgoedmanagement voert een…
Calciumchloride
Calciumchloride (CaCl2) is het calciumzout van zoutzuur. Het lost erg goed op in water en is hygroscopisch. Bij kamertemperatuur is het een vaste stof. Calciumchloride is erg goedkoop, want het…
Dilataties
Scheurvorming in gevels van gebouwen kunnen verschillende oorzaken hebben. Eén van deze oorzaken is het onvoldoende of niet toepassen van dilataties in gevels. Bouwkundige dilataties zijn openingen in de gevel…
Energiebesparende maatregelen
Energie besparen levert eigenlijk alleen maar voordelen op. Door het uitsparen van fossiele brandstoffen wordt het milieu veel minder belast en wordt het klimaat verbeterd. Daarnaast is er een financieel…
Gevels
Gevels en daken zijn afhankelijk van de toegepaste draagstructuur en de keuze van de bouwer cq de architect. Ze zijn tevens de buitenschil (regenjas) van een gebouw en zorgen derhalve…
Houtrot
Houtrot ontstaat indien het langdurig door vocht wordt belast. Het betreft hier een structurele belasting waardoor het hout niet tussentijds kan drogen en waarbij het vochtpercentage van het hout boven…
Houtworm
Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende in hout levende insectenlarven, de zgn. drooghout boorders. Hierin onderscheiden we de meest voorkomende onderstaande soorten: Gewone houtwormkever of doodskloppertje (Anobium punctatum) : Kleine…
Hydrofoberen (Impregneren)
Hydrofoberen of impregneren van uw gevel wordt geadviseerd na reiniging van uw gevel. U beschermt uw muur hiermee langdurig tegen diverse vormen van vuilaanslag, doorslaand vocht en schimmelvorming. Het is…
Isolatie plat dak
Er zijn drie soorten platte daken: het koude plat dak, het warm plat dak en het omgekeerd plat dak, afhankelijk van de opbouw. Bij een koud plat dak zit de…
Kruipruimte
Een kruipruimte van een gebouw of woning bevindt zich onder de begane grondvloer en kan worden betreden via een kruipluik. Dit luik bevindt zich in woningen meestal onder de vloermat…
Kruipruimte (bodemafsluiter)
Bodemafsluiting is het aanbrengen van een laag isolerend materiaal waarmee de ondergrond afgesloten wordt. Er kunnen verschillende soorten materiaal gebruikt worden om bodems af te sluiten, al naar gelang de…
Kwaaitaalvloer
Kwaaitaalvloeren zijn prefab zelfdragende betonnen systeemvloeren van de voormalige Firma Kwaaitaal Vormbeton B.V. te Rotterdam Ze zijn van 1965- 1984 vooral toegepast als begane grondvloer in de woningbouw en in…
Loodvervanger
De toepassing van kunststof materialen als waterdichte aansluiting van bouwkundige onderdelen wordt meer en meer toegepast in de bouw. Naast het feit dat zeer makkelijk is te verwerken speelt ook…
Mantavloeren
Mantavloeren zijn prefab zelfdragende betonnen systeemvloeren van de voormalige Firma Manta BV te Woerden ‘BetonindustrieWoerden bv’. Ze zijn van 1965- 1984 vooral toegepast als begane grondvloer in de woningbouw en…
Olietank in de tuin
Olietanks werden vroeger gebruikt om verwarmingsinstallaties van brandstof te voorzien. Een oude tank kan roesten en lekken. Daardoor kunnen olieresten in de bodem en het grondwater terechtkomen. Op grond van…
Ouderdomsclausule
De ouderdomsclausule is een clausule (beding, bepaling) die door (de makelaar van) de verkoper van een woning kan worden opgenomen in een koopakte (koopcontract, ‘voorlopige koopovereenkomst’).Deze clausule is bedoeld om…
RgdBoei
De RgdBOEI® is in Nederland een uniforme inspectiesystematiek die beoogt alle vormen van inspecties van gebouwen te integreren tot één systeem. Door het bestaan van allerlei verschillende inspectiemethodieken en de…
RGVO
Vastgoedbezitters, woningbouwverenigingen, beheerders en andere opdrachtgevers willen dat hun bezit op niveau wordt onderhouden en op niveau wordt gehouden. Vastgoedeigenaren zien steeds meer de voordelen van het uit handen geven…
Rieten dak
Sinds mensenheugenis wordt er gebruik gemaakt van riet als bedekking voor daken. Het was vroeger een zeer goedkope dakbedekking en zeer ruim voorradig, kortom een praktische oplossing om de woning…
Scheurvorming (funderingsproblemen)
Problemen met de fundering van een woonhuis komen veel voor. Heeft het huis dat u wilt (ver)kopen scheuren in de muur, klemmende deuren of ramen, is er sprake van scheefstand…
Scheurvorming (oorzaak)
Metselwerk kan veel drukkrachten opnemen, maar verhoudingsgewijs maar weinig trekkrachten. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan door één of meerdere factoren. Buiten het feit dat het ontsierend is aan uw gevel is…
Schilderwerk
Schilderen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud aan uw woning of gebouw en beschermt de ondergrond tegen weersinvloeden en verlengd de levensduur van de materialen. Het materiaal kan variëren…
Soorten (bouwkundig) onderhoud
Onderstaand vindt u een opsomming van diverse onderhoudskundige benamingen gerelateerd aan bouwkundig onderhoud. Curatief onderhoud: Onderhoud dat iets weer in “de aanvaardbare conditie” terugbrengt Preventief onderhoud: Onderhoud dat zorgt dat…
Soorten betonschades
Betonschades zijn zeer divers maar kunnen uiterlijk sterk op elkaar lijken. Het ontdekken van de schadeoorzaak of -oorzaken is een belangrijk onderdeel voor het herstellen van beton. De levensduur van…
Soorten gevelreiniging
Onder gevelreiniging verstaan we het verwijderen van vervuiling van gevels. Dit kan organische vervuiling zijn, zoals groene, witte of zwarte aanslag of klimop. Het kan ook gaan om graffiti of…
Veelvoorkomende opleverpunten
Opleverpunten…… voor zowel u als het bouwbedrijf bijzonder vervelend. Tijdens de (eind)oplevering kan alleen een visuele inspectie van de woning plaatsvinden. Constructieve fouten of bouwfysische (isolatie, ventilatie, luchtdichtheid e.d.) kunnen…
Verborgen gebreken na aankoop
U koopt een bestaande woning en u komt na de overdracht een (ernstig) gebrek tegen. Wanneer is er sprake van een verborgen gebrek? En wat kunt u daar als koper…
Verplichting koper en verkoper
Een woning die verkocht wordt moet volgens artikel 15 van het Burgerlijk Wetboek (BW7) worden overgedragen “vrij van alle bijzondere lasten en beperkingen, met uitzondering van die welke de koper…
Vochtproblemen
Vochtproblemen in uw woning zorgen voor allerlei vervelende situaties waarbij uw woning en gezondheid wordt geschaad. Er zijn verschillende oorzaken die vochtproblemen in de hand werken waaronder de menselijke invloed…
Voorkomende gebreken per bouwperiode
In de woningbouw zijn veelvoorkomende gebreken te herleiden aan de periode wanneer de woningen zijn gebouwd. Hieronder vindt u een opsomming van veelvoorkomende bouwkundige en niet bouwkundige gebreken per bouwperiode.…
Zorgplicht VVE (legionella)
Een collectieve leidingwaterinstallatie is een installatie waarmee water aan derden beschikbaar wordt gesteld. Dat houdt grofweg in dat als water niet uitsluitend in huiselijke kring wordt gebruikt, er sprake is…
Zwammen en schimmels
Een andere benaming voor een schimmelaantasting is in de volksmond zwamaantasting. In Nederland komen verschillende soorten schimmels (zwam en schimmels) voor die ernstige schade kunnen veroorzaken aan hout, steen en…