Er zijn drie soorten platte daken: het koude plat dak, het warm plat dak en het omgekeerd plat dak, afhankelijk van de opbouw. Bij een koud plat dak zit de isolatie al dan niet met een luchtspouw (geventileerd) onder de dakconstructie. Bij een warm plat dak zit de isolatie boven de dakconstuctie en wordt de afwerkingslaag op de isolatie aangebracht. En bij een omgekeerd dak ligt de isolatie op de dakbedekking. De isolatie wordt dan verzwaard met een ballastlaag zoals grind of tegels of wordt gebruikt als groendak. Los hiervan kan er ook worden gekozen om vanaf de binnenzijde te isoleren.
Koud dak
Bij een koud dak is de isolatie onder de dragende constructie aangebracht. De dragende constructie is hierdoor ongeïsoleerd, dus koud. De waterkerende dakbedekking bevindt zich direct op de dragende constructie. Deze opbouw wordt nog zelden toegepast, omdat er vaak condensatieproblemen optreden en het dakvlak onderhevig is aan grote temperatuurschommelingen in winter en zomer. Dit leidt zelf tot scheurvorming in de dakbedekking door het uitzetten en krimpen. Indien er tussen de isolatie en de dakconstructie nog een luchtspouw is spreken we van een geventileerd koud dak.
Warm dak
Bij een warm dak is er sprake van een dakopbouw waarbij de isolatie op de dragende constructie ligt. In tegenstelling tot bij een koud dak, blijft hier de dragende constructie dus warm. De dakbedekking komt op de isolatie te liggen. Dit daktype wordt zowel toegepast bij nieuwbouw als bij renovatie. Hierdoor wordt de dakconstructie samen met de woning opgewarmd. Onder de isolatielaag (tussen de onderconstructie en de isolatie) kan een dampremmende of dampdichte laag worden aangebracht. Het voordeel van een dergelijk dak is dat het dak mee wordt opgewarmd en daardoor minder onderhevig is aan de temperatuurschommelingen buiten. Dit voorkomt onnodig uitzetten en krimpen. Doordat de dakconstructie kan fungeren als warmtebuffer en zo temperatuurschommelingen in de woning tegengaat slaat de constructie in de zomer warmte op, die ’s avond na het afkoelen van de temperatuur weer geleidelijk wordt afgegeven.
Omgekeerd dak
Een omgekeerd dak is een variant op het principe van een warm dak. De dakopbouw van een omgekeerd dak onderscheidt zich van de opbouw van een warm dak, doordat de dakbedekking zich onder de isolatie bevindt in plaats van erop. Op de isolatie wordt een ballastlaag aangebracht, om te voorkomen dat de isolatie wegwaait. Dit type wordt veel toegepast op garages en dakterrassen.