Kennisbank

Kwaaitaalvloer

Kwaaitaalvloeren zijn prefab zelfdragende betonnen systeemvloeren van de voormalige Firma Kwaaitaal Vormbeton B.V. te Rotterdam Ze zijn van 1965- 1984 vooral toegepast als begane grondvloer in de woningbouw en in bedrijfspanden. Bijna onder al deze vloeren zit een kruipruimte. Een Kwaaitaalvloer is te herkennen aan een specifiek gewelfde onderkant. In de vloeren zitten stalen wapeningsstaven.

Waarom is een Kwaaitaalvloer een probleem?

Om het beton sneller te laten harden, werd er calciumchloride toegevoegd wat als bindingsverneller werkt waardoor het beton sneller kon uitharden. Hierdoor kon er beter aan de vraag worden voldaan en de productie worden verdubbeld! In de loop van de tijd is men erachter gekomen dat het chloride in het beton gaat werken met het staal uit de wapening. De combinatie van (teveel) chloride en staal levert sterke roestvorming (corrosie) op. Door het roesten en uitzetten van de wapening wordt de buitenste betonlaag (dekking) van de wapening gedrukt waardoor de corrosie nog sneller verloopt en de vloer snel sterkte (draagkracht) verliest. Vooral bij een vochtige kruipruimte is er een verhoogd risico op problemen met kwaaitaalvloeren.

Hoe herkent u een kwaaitaalvloer?

Door in de kruipruimte onder de vloer te kijken, kunt u vaak zelf vaststellen of u een Kwaaitaal of een Mantavloer heeft. De kwaaitaalvloer kunt u herkennen aan de onderstaande eigenschappen. Mocht u een dergelijke vloer aantreffen, is het verstandig om een quickscan door REGIE Vastgoedmanagement te laten uitvoeren. Bij zowel de productie van Kwaaitaal- en Mantavloerelementen is er alleen calciumchloride toegepast als de verhardingstijd van bepaalde producten versneld moest worden in verband met de levering. Als er genoeg mallen waren of de producten konden het weekend in de mal blijven dan werd die stof niet toegevoegd. Daarom komen we in dezelfde woning of in hetzelfde blok soms sterke verschillen tegen in aantallen vloerelementen met schade.

 • Er is een kruipruimte onder de vloer aanwezig
 • Dit type vloer is geproduceerd in de periode 1965 tot 1984
 • Prefabbeton systeemvloer, meestal toegepast als begane grond vloer
 • Bij de opkanten zijn de elementen veelal dichtgezet met een PS-kopschot, met de naam van de fabrikant Kwaaitaal Vormbeton B.V. in reliëf zichtbaar
 • De betonelementen zijn in de prefab betonvorm te herkennen aan hun gewelfde onderkant. Het zijn schaalelementen Deze kenmerkende vorm is vaak in het kruipluik al te zien
 • De gewelfde elementen zijn 500 mm breed en 180 mm hoog
 • De vloeren zijn gewapend met niet voorgespannen wapening en vervaardigd in lichtbeton of in grindbeton
 • De hoofdwapening is aanwezig in de onderzijde van de ribben

Waaraan herkent u schade?

 • Roestvlekken op het beton
 • Scheurvorming
 • Weggedrukte betondekking
 • Zichtbaar roestende wapening
 • Verzakking van de vloerelementen

De inspectie

De wijze van inspecteren wordt uitgevoerd conform de overheidsnorm, CUR aanbeveling 79 Klasse II.
Ook als de kwaaitaalvloer (nog) geen schade heeft, is het aan te bevelen de vloer over 5 jaar weer te controleren. REGIE Vastgoedmanagement kan vanuit uw kruipruimte uw begane grondvloer inspecteren. Wij letten hierbij op het volgende:

 • Is er sprake van een Kwaaitaalvloer?
 • Is er sprake van schade en zo ja, aan welke elementen?
 • Is de vloerbelasting nog in orde?
 • Welke maatregelen zijn nodig om de schade te verhelpen?

De oplossing

Er zijn diverse oplossingen voor schades aan uw kwaaitaalvloer. Dit is deels afhankelijk van de ernst van de schade en kan variëren van preventieve maatregelen of eenvoudig betonherstel bij geringe schade tot volledige ondersteuning van uw vloer door een constructieve oplossing bij ernstige schade. Twijfelt u of uw woning een kwaaitaalvloer heeft of wilt u weten of de kwaaitaalvloer van uw woning ook schade heeft opgelopen? Neem dan contact met ons op voor een inspectie en/of een vrijblijvende offerte om het probleem op te lossen.

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Klik hier indien u meer informatie wilt hebben over de diensten van REGIE Vastgoedmanagement.

Verder lezen

Asbest

Leestijd: 3 minuten
Asbest is tot eind vorige eeuw veelvuldig toegepast in allerlei toepassingsgebieden en bezit een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en zuren en hoge temperaturen en…
Lees verder

Belang bouwtechnische keuring

Leestijd: 2 minuten
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het wordt ten zeerste aangeraden om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer u van plan bent om een woning…
Lees verder

Offerte aanvragen

Wacht niet langer en vraag direct uw offerte aan bij REGIE Vastgoedmanagement d.m.v. ons offerte aanvraagformulier. U ontvangt binnen 24 uur reactie op uw aanvraag.