Mantavloeren zijn prefab zelfdragende betonnen systeemvloeren van de voormalige Firma Manta BV te Woerden ‘BetonindustrieWoerden bv’. Ze zijn van 1965- 1984 vooral toegepast als begane grondvloer in de woningbouw en in bedrijfspanden. Bijna onder al deze vloeren zit een kruipruimte. Een Mantavloer is te herkennen aan een specifiek gewelfde onderkant. In de vloeren zitten stalen wapeningsstaven.
Waarom is een Mantavloer een probleem?
Om het beton sneller te laten harden, werd er calciumchloride toegevoegd wat als bindingsverneller werkt waardoor het beton sneller kon uitharden. Hierdoor kon er beter aan de vraag worden voldaan en de productie worden verdubbeld! In de loop van de tijd is men erachter gekomen dat het chloride in het beton gaat werken met het staal uit de wapening. De combinatie van (teveel) chloride en staal levert sterke roestvorming (corrosie) op. Door het roesten en uitzetten van de wapening wordt de buitenste betonlaag (dekking) van de wapening gedrukt waardoor de corrosie nog sneller verloopt en de vloer snel sterkte (draagkracht) verliest. Vooral bij een vochtige kruipruimte is er een verhoogd risico op problemen met manta- en kwaaitaalvloeren.
Hoe herkent u een mantavloer?
Door in de kruipruimte onder de vloer te kijken, kunt u vaak zelf vaststellen of u een Manta- of een kwaaitaalvloer heeft. De vloer kunt u herkennen aan de onderstaande eigenschappen. Mocht u een dergelijke vloer aantreffen, is het verstandig om een quickscan door REGIE Vastgoedmanagement te laten uitvoeren. Bij zowel de productie van Manta- en kwaaitaalvloerelementen is er alleen calciumchloride toegepast als de verhardingstijd van bepaalde producten versneld moest worden in verband met de levering. Als er genoeg mallen waren of de producten konden het weekend in de mal blijven dan werd die stof niet toegevoegd. Daarom komen we in dezelfde woning of in hetzelfde blok soms sterke verschillen tegen in aantallen vloerelementen met schade.
- Er is een kruipruimte onder de vloer aanwezig
- Dit type vloer is geproduceerd in de periode 1965 tot 1984
- Prefabbeton systeemvloer, meestal toegepast als begane grond vloer
- De Mantavloer is een zogenaamde ribcasettevloer en bestaat per element uit 2 betonbalken (ribben) met een dunne vloerplaat ertussen aan de bovenzijde
- De ribben zitten aan de onderzijde. De elementbreedte is 1200 mm
- De plaat is 55 mm dik en gespannen tussen de ribben
- Het kruipluik zit in de plaat
- Er zijn ook Mantavloeren van na die tijd, zonder chloride-probleem
Waaraan herkent u schade?
- Roestvlekken op het beton
- Scheurvorming
- Weggedrukte betondekking
- Zichtbaar roestende wapening
- Verzakking van de vloerelementen
De inspectie
De wijze van inspecteren wordt uitgevoerd conform de overheidsnorm, CUR aanbeveling 79 Klasse II.
Ook als de Mantavloer (nog) geen schade heeft, is het aan te bevelen de vloer over 5 jaar weer te controleren. REGIE Vastgoedmanagement kan vanuit uw kruipruimte uw begane grondvloer inspecteren. Wij letten hierbij op het volgende:
- Is er sprake van een Mantavloer?
- Is er sprake van schade en zo ja, aan welke elementen?
- Is de vloerbelasting nog in orde?
- Welke maatregelen zijn nodig om de schade te verhelpen?
De oplossing
Er zijn diverse oplossingen voor schades aan uw mantavloer. Dit is deels afhankelijk van de ernst van de schade en kan variëren van preventieve maatregelen of eenvoudig betonherstel bij geringe schade tot volledige ondersteuning van uw vloer door een constructieve oplossing bij ernstige schade. Twijfelt u of uw woning een mantavloer heeft of wilt u weten of de mantavloer van uw woning ook schade heeft opgelopen? Neem dan contact met ons op voor een inspectie en/of een vrijblijvende offerte om het probleem op te lossen.