Kennisbank

Ouderdomsclausule

De ouderdomsclausule is een clausule (beding, bepaling) die door (de makelaar van) de verkoper van een woning kan worden opgenomen in een koopakte (koopcontract, ‘voorlopige koopovereenkomst’).Deze clausule is bedoeld om de koper van een oudere woning erop te wijzen dat hij aan een oudere woning niet dezelfde eisen mag stellen als aan een nieuwe woning.

Risico van de koper

In sommige ouderdomsclausules wordt bovendien bepaald dat eventuele (bouwkundige) gebreken geheel of gedeeltelijk voor risico van de koper komen behoudens de door de verkoper afgegeven garanties. Een andere veel voorkomende bepaling is dat bouwkundige gebreken ‘geacht worden niet belemmerend te werken op het woongebruik’. Feitelijk komt het erop neer dat de verkoper niet instaat voor de kwaliteit van een aantal onderdelen van de woning. Denk hierbij aan gevels, dak, fundering, leidingen, riolering, installaties (elektra, cv ,gas e.d.). Dergelijke bepalingen kunnen de juridische positie van de koper ernstig verzwakken.

Waarom een ouderdomsclausule?

Waarom adviseren veel makelaars bij verkoop een ouderdomsclausule op te nemen in de koopakte? Dit is om de verkopende partij gerust te stellen en grotendeels te laten voldoen aan de meldingsplicht. Dat zal er in veel gevallen toe leiden dat de gevolgen van de gebreken voor rekening en risico van de koper komen. Door middel van een ouderdomsclausule kan de verkoper het risico op verborgen gebreken dus zo veel mogelijk bij de onderzoeksplicht van de kopende partij neerleggen.

Indien er sprake is van een ouderdomsclausule adviseren wij om altijd een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren zodat u weet wat de bouwkundige staat is van de woning en een kostenraming voor de direct noodzakelijke kosten en de te verwachten kosten binnen 1 tot 5 jaar.

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Klik hier indien u meer informatie wilt hebben over de diensten van REGIE Vastgoedmanagement.

Verder lezen

Asbest

Leestijd: 3 minuten
Asbest is tot eind vorige eeuw veelvuldig toegepast in allerlei toepassingsgebieden en bezit een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en zuren en hoge temperaturen en…
Lees verder

Belang bouwtechnische keuring

Leestijd: 2 minuten
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het wordt ten zeerste aangeraden om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer u van plan bent om een woning…
Lees verder

Offerte aanvragen

Wacht niet langer en vraag direct uw offerte aan bij REGIE Vastgoedmanagement d.m.v. ons offerte aanvraagformulier. U ontvangt binnen 24 uur reactie op uw aanvraag.