Kennisbank

Soorten gevelreiniging

Onder gevelreiniging verstaan we het verwijderen van vervuiling van gevels. Dit kan organische vervuiling zijn, zoals groene, witte of zwarte aanslag of klimop. Het kan ook gaan om graffiti of gevelverf. Al deze vervuiling kunnen middels diverse technieken van de gevel worden verwijderen. Wat voor gevelreiniging het beste is hangt af van uw type gevel, de aard van de vervuiling en de gewenste uitstraling van uw gevel. Gevelreiniging brengt in alle gevallen een zeker schaderisico met zich mee. Reiniging kan de gevel mechanisch of chemisch beschadigen waardoor afzanding, verpoedering, schilfering en afbrokkeling kan optreden. Metselwerk en vele soorten natuursteen zijn na reiniging vaak poreuzer waardoor de gevel meer water opneemt. Hierdoor is er meer kans op vochtdoorslag, vorstschade aan stenen en een snellere en diepere vervuiling van de gevel. Daarom is het ook van groot belang, dat de gevel nadien wordt geïmpregneerd.

Stralen

Stralen is een mechanische vorm van reinigen, ook wel zandstralen is de meest agressieve vorm van een gevel reinigen. Het wordt ingezet bij zware vervuiling zoals hardnekkige roet en hardnekkige graffiti. Het is een uiterst effectieve manier het hardnekkige vuil eraf te krijgen. Door een dun laagje van het oppervlak weg te spuiten wordt de gevel gereinigd. Of dat nu nat of droog gebeurt, met zand, soda, katoenvezels, ijs of elk ander straalmiddel, de kans op schade is reëel. Wel moet men rekening houden dat na het stralen de gevel er weer als “nieuw” uitziet. Bij oudere woningen of bij een enkele woning in een rijtjeshuis kan dit een storend effect creëren. Een vakkundige aanpak is van groot belang bij stralen aangezien de kans op schade vrij groot is.

Technisch reinigen

Bij lichte tot matige vervuiling van uw gevel zijn er diverse methoden waaronder technisch reinigen. Onder technisch reinigen verstaan we het afspuiten van uw metselwerk onder hoge druk met warm tot heet water. De druk en de temperatuur van het water kan worden geregeld. Dit is afhankelijk van het de reinigingsgraad (matig tot intensief) van de gevel en het soort gevel. De druk is variabel van 80 tot 250 bar en de temperatuur tussen de 40 en 80 graden Celsius. Technisch reinigen is een snelle en relatief voordelige manier om uw gevel aanzienlijk op te frissen, maar het maakt uw gevel niet egaal schoon. Daarvoor zijn methodes als stoom cleaning en stralen meer geschikt. Met name bij oudere panden wordt technisch reinigen veelvuldig toegepast zodat de “oude” look gehandhaafd blijft maar de gevel wel schoon is.

Stoomreiniging

Bij stoom cleanen wordt water verhit tot ca. 145 graden Celsius waardoor dit verdampt. In combinatie met een druk tot 300 bar is dit een uiterst effectieve manier om lichte tot matig vervuilde gevels te reinigen. Ook bij stoomreiniging bestaat de kans op beschadiging. Naast de kracht waarmee dit gebeurt kan de hete stoom zouten oplossen die in de gevel zitten. Hierdoor kan zoutuitbloei op de gevel ontstaan, ook is het mogelijk dat de zoutkristallen bijvoorbeeld het voegwerk kapot drukken. Met name op gezonde baksteengevels is een stoomreiniging (mits met kennis van zaken uitgevoerd) echter vaak een goede methode. Er wordt maar weinig water in de gevel ingebracht, de mechanische schade kan gering blijven, en er blijven geen chemische restproducten achter die schade kunnen veroorzaken.

Chemische reiniging

Chemisch reinigen is een variant op stoomcleanen (stoom reinigen) waarbij er stoom en een reinigingsmiddel wordt gebruikt die het vuil van de ondergrond oplossen of losweken. Sommige middelen zoals bijvoorbeeld zuren, kunnen kalkvoegen of natuursteen aantasten of bouwschadelijke zouten mobiliseren. De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het type ondergrond en de materialen waaruit de gevel is opgebouwd. Vaak moet een gevel nagespoeld worden met stoom of warm water onder hoge druk waardoor vervolgens weer de kans tot mechanische schade ontstaat. Bovendien blijft altijd een deel van het chemische product in de gevel achter. Chemisch reinigen wordt toegepast bij matig vervuilde gevels met vb. verfresten of lichte roetaanslag.

Laserreiniging

Tot slot bestaat de laserreiniging. Een arbeidsintensieve methode waar het vuil door intensief licht wordt verdampt. De intensiviteit van het gebruikte licht wordt uitgedrukt in Watt. De methode werkt het minst verstorend bij lichte gevels. Voor donkere natuursteen en donkere bakstenen is de methode alleen geschikt als er geen metaalpigmenten in de steen zijn toegevoegd. Het licht doet niets aan inerte materialen zoals glas en steen maar tast wel allerlei andere materialen, waaronder coatings en kunststof producten, aan. Bij natuursteensoorten kan verkleuring optreden doordat alle vervuiling verdwijnt. Indien de laser langdurig op dezelfde plaats blijft staan kan verhitting van het oppervlak plaatsvinden waardoor er verkleuring (door smelten) optreed. Van belang is het juiste type laser te selecteren waarbij de YAG laser vooralsnog de minste schade aan de ondergrond veroorzaakt.

Verwijderen van graffiti

Een veelvoorkomende reden om over te gaan tot reiniging is graffiti. Graffiti is ontsierend en roept vaak meer kliederwerk op. Bij het verwijderen van graffiti wordt de gevel vaak aangetast. Indien een monumentale gevel met graffiti is beklad, moet eerst worden vastgesteld welk type verf is gebruikt. Vervolgens kan de reinigingstechniek worden bepaald, waarbij in ogenschouw moet worden genomen welke schade de reinigingsmethode kan aanrichten. Het verwijderen van graffiti door middel van stralen bijvoorbeeld kan zeer kwalijke gevolgen hebben. De minste beschadiging ondervindt een gevel die niet van een beschermlaag is voorzien en de graffiti binnen 24 uur wordt verwijderd met de voor de verfsoort en ondergrond juiste reinigingsmethode. Aangezien dit niet altijd lukt is het bij graffiti-gevoelige locaties aan te raden een zelfopofferend anti-graffitisysteem aan te brengen.

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Klik hier indien u meer informatie wilt hebben over de diensten van REGIE Vastgoedmanagement.

Verder lezen

Asbest

Leestijd: 3 minuten
Asbest is tot eind vorige eeuw veelvuldig toegepast in allerlei toepassingsgebieden en bezit een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en zuren en hoge temperaturen en…
Lees verder

Belang bouwtechnische keuring

Leestijd: 2 minuten
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het wordt ten zeerste aangeraden om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer u van plan bent om een woning…
Lees verder

Offerte aanvragen

Wacht niet langer en vraag direct uw offerte aan bij REGIE Vastgoedmanagement d.m.v. ons offerte aanvraagformulier. U ontvangt binnen 24 uur reactie op uw aanvraag.