Kennisbank

Vochtproblemen

Vochtproblemen in uw woning zorgen voor allerlei vervelende situaties waarbij uw woning en gezondheid wordt geschaad. Er zijn verschillende oorzaken die vochtproblemen in de hand werken waaronder de menselijke invloed en diverse bouwkundige problemen.

Condensatie (menselijke invloed)

Veel vochtproblemen worden veroorzaakt door onvoldoende ventilatie: een gemiddeld gezin produceert bij dagelijkse bezigheden zo’n 10-20 liter vocht. Indien uw woning onvoldoende wordt geventileerd (natuurlijk of mechanisch) en slecht is geïsoleerd zal de vochtige lucht in uw woning op de koudste plaatsen condenseren. Dit is met name te zien op glas en metaal. Het is zaak dat u uw woning dagelijks goed ventileert. Dit zorgt voor lageren stookkosten (koude droge lucht is makkelijker op te warmen dan vochtige lucht) en voorkomt schimmelvorming, vochtplekken e.d. Een gezond binnenklimaat heeft een relatieve vochtigheid van ca. 50-60% maar dient te allen tijde ruim onder de 70% vochtigheid te blijven om schimmels, huismijt en bacteriën geen kans te geven.

Het mag duidelijk zijn dat overmatige schimmelvorming, huismijt en bacteriën een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid van uw kinderen en uw huisgezin. Vormen van astma , bronchitis, chronische verkoudheid, ademhalingsallergieën e.d. zijn veelal een direct gevolg van een ongezond binnenklimaat.

Koudebrug (bouwkundig probleem)

Ook bij een geïsoleerde woning kan condensatie ontstaan, op plaatsen waar de isolatie ontbreekt of niet goed is aangebracht. Warme binnenlucht bij een koude muur of vloer koelt af en moet zijn vocht kwijt. Er ontstaan dan druppels op het koude oppervlak. Dit gebeurt op plekken in de woning waarbij er een directe verbinding is tussen de kou van buiten en de binnenzijde van de woning. Denk hierbij aan metalen kozijnen, betonnen draagconstructies of vervuilingen in de spouwmuur. Deze plekken heten koudebruggen. Condensatieproblemen kunnen soms pas na jaren zichtbaar worden en zijn vaak moeilijk te beoordelen. Met specialistische apparatuur kan een buitenmuur geheel inzichtelijk worden gemaakt (thermografisch onderzoek).

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht komt meestal via funderingen, kruipruimten en (spouw-)muren de woning binnen. Het vocht trekt via de wanden en de spouw omhoog. De vochtplekken zijn vooral zichtbaar boven de plint. Houten constructies onder de vloer kunnen worden aangetast door schimmels.

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoge waterstand en de zuigende werking van het opgaande (verticale) metselwerk.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door weersinvloeden waardoor overmatig vocht van buitenaf door de buitengevel naar binnen dringt. Met name bij beschadigde gevels (breuk stenen, verzand voegwerk e.d.) of door verkeerd na geïsoleerde spuwmuren bij oudere woningen komt doorslaand vocht veelvuldig voor.

Lekkage

Vocht in huis door lekkage ziet u snel. De oorzaken zijn minder snel zichtbaar. Vaak is lekkage een gevolg van een bouwfout of veroudering van de woning. Denk aan lekke waterleidingen of afvoeren. Ook badkamers met slechte kitvoegen kunnen de bron zijn van lekkages in huis.

Natte kelders en souterrains(deels bouwkundig probleem / deels menselijke invloed)

De oorzaak van een natte kelder kan worden veroorzaakt door de aansluiting tussen de vloer en opgaande wand (kimnaad). Maar het vocht kan ook door de muren naar binnen komen of vanuit de vloer door kwelwater, hoge grondwaterstand e.d. doordat de kelder of souterrain onder het maaiveld is gelegen.

Vochtige Kruipruimten (deels bouwkundig probleem / deels menselijke invloed)

De toegenomen neerslag en de bodemverzakking zijn mede oorzaak voor het langzaam stijgende grondwater. Daarnaast zal in bepaalde delen van Nederland mede door menselijke invloeden het waterpeil aan schommelingen onderhevig zijn. Het waterschap zorgt voor het peilbeheer, maar de eigenaar van de grond blijft verantwoordelijk voor de ontwatering van het terrein. Het ontbreken of onvoldoende ventileren van een kruipruimte leidt tevens tot een hoge relatieve vochtigheid.

Voorkomende gebreken bij vochtproblemen:

  • Een muffe en bedompte geur
  • De was in huis droogt minder snel
  • Hoge relatieve vochtigheid
  • Loslatend behang of stucwerk
  • Vocht, schimmel en zwamplekken
  • Algen op muur
  • Condens op ramen en andere koudere oppervlakten
  • Hoger energieverbruik
  • Zilvervisjes en/of pissebedden (ongedierte)
  • Koudeval, tochtvorming
  • Beslagen ramen
  • Schadelijk voor gezondheid (verhoogde kans op astma, bronchtis e.d.)
  • Geoxideerde leidingen (kelder, kruipruimte)
  • Beschadigde buitengevel (kapotte stenen, verzand of ontbrekend voegwerk)
  • Vochtige gevel (algaanslag, uitbloei zouten e.d.)
  • Houtrot

Wat kunt u zelf doen?

  • Ventileer dagelijks uw woning
  • Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn
  • Verminder de vochtproductie in huis. Hang bijvoorbeeld de was buiten
  • Zet in de winter de kamerthermostaat niet onder de 15 graden
  • Breng isolatie aan. Hoe warmer de woning, hoe minder kans op condensatie
  • Dicht gaten van de begane grond vloer bij meterkast en keukenafvoer
  • Maak, na het douchen, de badkamer droog met een trekker of doek
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan
  • Zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Zet deze tijdens het douchen en een half uur erna in de hoogste stand. Doe dit ook tijdens het koken

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Klik hier indien u meer informatie wilt hebben over de diensten van REGIE Vastgoedmanagement.

Verder lezen

Asbest

Leestijd: 3 minuten
Asbest is tot eind vorige eeuw veelvuldig toegepast in allerlei toepassingsgebieden en bezit een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en zuren en hoge temperaturen en…
Lees verder

Belang bouwtechnische keuring

Leestijd: 2 minuten
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het wordt ten zeerste aangeraden om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer u van plan bent om een woning…
Lees verder

Offerte aanvragen

Wacht niet langer en vraag direct uw offerte aan bij REGIE Vastgoedmanagement d.m.v. ons offerte aanvraagformulier. U ontvangt binnen 24 uur reactie op uw aanvraag.