Kennisbank

Zwammen en schimmels

Een andere benaming voor een schimmelaantasting is in de volksmond zwamaantasting. In Nederland komen verschillende soorten schimmels (zwam en schimmels) voor die ernstige schade kunnen veroorzaken aan hout, steen en beton van uw woning of gebouw. Om te kunnen overleven hebben houtaantastende schimmels in ieder geval vocht nodig aangezien droog hout niet rot.

Schimmelaantasting

Schimmelaantasting (en houtrot) ontstaan bij een combinatie van vier factoren:

 • Juiste voedingsbodem (hout, steen/beton)
 • Zuurstof
 • Ideale temperatuur (5-40 °C)
 • Vochtgehalte voedingsbodem > 21 %

De meest in Nederland voorkomende houtaantastende schimmels in woningen en gebouwen zijn de bruinrot- en blauwschimmels, huiszwam en kelderzwam. Daarnaast is er ook nog de poriënzwam en plaatjeshoutzwam. De beruchtste soort betreft de huiszwam. Er zijn in principe twee soorten aangetast hout, namelijk hout met bruinrot en hout met witrot. Bruinrot in hout is makkelijk te herkennen omdat de schimmels de cellulose in het hout afbreken. Hout met bruinrot is donkerder van kleur, vandaar de naam, en heeft een enigszins kubusachtig patroon met scheuren. Hout met bruinrot blijft over het algemeen aan het oppervlak min of meer onaangetast, maar is makkelijk te herkennen met een hamertje. Als het hout dof klinkt, dan is dat een slecht teken. Hout met witrot bevat een schimmel welke zowel de cellulose als de lignine afbreekt. Dit kan men herkennen aan de vezelachtige structuur dit het hout dan krijgt. Het hout wordt lichter van kleur en bij aanraking kan het zelfs zo zijn dat het hout in vezels uiteen valt. Het laat zich echter niet tot een poeder wrijven zoals dat bij bruinrot het geval is.

Leefwijze van zwammen

De (ernstige) schade die schimmels aan hout en steen, beton kunnen aanrichten betreffen met name de ondermijning van de draagkracht van deze materialen. De draagkracht van het hout zal door de zwam verminderen met als gevolg dat het hout gaat scheuren en kan gaan doorzakken. Ook vochtige stenen muren kunnen worden aangetast door zwammen. De zwam baant zich met zijn schimmeldraden een weg door het hout of steen/beton waardoor de constructie verzwakt.Hout bestaat voor het grootste gedeelte uit cellulose en lignine, en er zijn een hele schare aan schimmels welke juist van deze bestanddelen leven. Deze schimmels ontstaan door vochtige omstandigheden welke een uitstekende broedplaats voor de sporen vormt. De schimmels onttrekken de cellulose en lignine uit het hout, waardoor hout zijn structurele integriteit verliest en zacht wordt. Het is echter niet zo dat alle schimmels dit veroorzaken, er zijn ook oppervlakte schimmels die het hout intact laten en alleen van de omgeving leven.

Bestrijding

Om de houtaantastende schimmels adequaat op te lossen dient eerst de vochtoorzaak te worden bestreden. Dit vocht kan veroorzaakt worden door bouwkundige gebreken:

 • Lekkages (breuk in rioleringsbuizen ,hemelwaterafvoer e.d.
 • Slechte ventilatie in ruimten waardoor condens ontstaat
 • Koudebruggen
 • Optrekkend of doorslaand vocht

Een chemische bestrijding mag alleen als aanvullende maatregel gezien worden om een verspreiding te beperken en/of te remmen, in veel gevallen is dit toch wenselijk. Als regel kan gesteld worden: Bestrijding is nodig als de droogtijd langer is dan twee maanden (meet punt hierbij is de kern van het hout).

Plan van aanpak

Een zeer algemeen plan van aanpak bestaat uit minimaal de volgende punten:

 • Vochtoorzaak achterhalen en oplossen
 • Grondige inspectie van de zichtbaar/ afgeschermde aangetaste materialen (hout, steen/beton)
 • Verwijderen aangetaste, vochtige delen incl. aangrenzende delen (preventie)
 • Afhankelijk van de soort en dikte van het hout een bestrijding uitvoeren

Wat kan REGIE Vastgoedmanagement voor u betekenen?

Middels een vloerinspectie , kruipruimte inspectie of een bouwkundig expertise onderzoek kunnen wij de oorzaak achterhalen en u adviseren in de te nemen maatregelen. Tevens kunnen wij u doorverwijzen naar een erkend en specialistisch bedrijf om een aanvullende bestrijding te laten uitvoeren.

Heeft u twijfels over uw kruipruimte? REGIE Vastgoedmanagement kan u van dienst zijn om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Bent u geïnteresseerd in een kruipruimte inspectie of een expertise onderzoek neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan via de website.

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Klik hier indien u meer informatie wilt hebben over de diensten van REGIE Vastgoedmanagement.

Verder lezen

Asbest

Leestijd: 3 minuten
Asbest is tot eind vorige eeuw veelvuldig toegepast in allerlei toepassingsgebieden en bezit een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en zuren en hoge temperaturen en…
Lees verder

Belang bouwtechnische keuring

Leestijd: 2 minuten
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het wordt ten zeerste aangeraden om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer u van plan bent om een woning…
Lees verder

Offerte aanvragen

Wacht niet langer en vraag direct uw offerte aan bij REGIE Vastgoedmanagement d.m.v. ons offerte aanvraagformulier. U ontvangt binnen 24 uur reactie op uw aanvraag.