Een kruipruimte van een gebouw of woning bevindt zich onder de begane grondvloer en kan worden betreden via een kruipluik. Dit luik bevindt zich in woningen meestal onder de vloermat achter de voordeur. De benaming kruipruimte is afkomstig van de lage hoogte waardoor men zich er alleen kruipend doorheen kan bewegen. De stahoogte kan sterk variëren (40-80cm) maar er zijn geen wettelijke voorschriften voor de minimale hoogte conform het bouwbesluit. Wel kan worden gesteld indien een kruipruimte lager is dan 40cm gemeten er geen inspectie kan plaatsvinden. Op de ondergrond ligt vaak een laag schoon zand wat als bodemafsluiter dient om stank en vocht te reduceren. De kruipruimte wordt vaak gebruikt om allerlei leidingen in weg te werken, zoals rioolbuizen, verwarmingsbuizen, kabels en leidingen voor de elektrische installatie e.d.
Ventilatie
Een kruipruimte dient zwak geventileerd worden om te zorgen dat de lucht in de ruimte niet stilstaand en te vochtig wordt. Met name bij de oudere woningen met houten begane grondvloeren is het essentieel om te voorkomen dat de houten balken gaan rotten. Bij de huidige luchtdichte betonvloeren (luchtdicht) is er geen sprake meer van aantasting van de vloer maar zal een niet geventileerde kruipruimte alleen maar nadelen kennen.
- Kruipruimte wordt zeer vochtig
- Stank
- Gasophoping bij eventueel lek (explosiegevaar)
- Via lekken (meterkast en leidingdoorvoer) kans op schimmelvorming door aanzuiging vochtige lucht via mechanische ventilatie (onderdruk in kruipruimte)
Ontbreken kruipruimte
Bij diverse woningen is er sprake van een begane grondvloer direct op het zand zodat er geen sprake is van een kruipruimte. Veelal is ook sprake van een geheel volgestorte kruipruimte waarbij een houten vloer nadien is vervangen door schuimbeton met een afwerkvloer. Enige nadelen van het ontbreken van een kruipruimte
- Het leidingwerk is onbereikbaar, vooral hinderlijk bij verbouwingen en (ver)plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer
- Grondwater kan tot onder de vloer komen, waardoor het leefklimaat in de woning slechter wordt
De ventilatie in de kruipruimte is in veel woningen en gebouwen in Nederland onvoldoende of helemaal niet aanwezig. Hierdoor ontstaan veel vochtproblemen die ernstige schade kunnen aanbrengen aan uw gezondheid en aan uw woning of gebouw. Wel is van belang dat allereerst de oorzaak moet worden achterhaald van het vochtprobleem. Indien er sprake is van geen of onvoldoende ventilatieroosters dient met eerst het bouwkundige probleem te verhelpen om het binnenklimaat te verbeteren. Er zijn ook omstandigheden waar men geen invloed op en waarbij er sprake is van een permanent hoge grondwaterstand. Indien er sprake is van permanent water door een hoge grondwaterstand heeft dit alleen maar nadelen:
- Werkzaamheden en onderhoud worden sterk bemoeilijkt
- Vocht in de kruipruimte veroorzaakt schade aan houten of betonnen vloeren
- De levensduur van de minder beschermde materialen in de kruipruimte worden sterk bekort
- Aantasting van leidingwerk (cv leidingen, gasleiding e.d.)
- Sterke afkoeling van de kruipruimte waardoor isolatiewaarde daalt
- Vocht in de kruipruimte veroorzaakt schade aan bijv. parket- en laminaatvloeren (‘bol’ staan)
- Een kouder begane grond vloeroppervlak
- Hogere stookkosten en minder comfort
- Er groeien schimmels en zwam in de ruimte
- Optrekkend vocht vanuit de gevels, veroorzaakt schimmel op behang,muren of in de meterkast
- Een vochtige kruipruimte veroorzaakt een muffe lucht of zelfs stank in de woning
- Ongedierte in de woning zoals huismijt, muggen, slakken en zilvervisjes
- Een hoge luchtvochtigheid in de woning wat een probleem is voor astma en reuma gevoelige mensen
Oplossingen
Gelukkig zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om het binnenklimaat van een kruipruimte sterk te verbeteren t.a.v. vochtproblemen en stankoverlast. Onderstaand ziet u diverse mogelijkheden als bodemafsluiting.
- Laag schoon zand
- Schelpen (bv. Isoschelp)
- Schuimbeton
- Polystyreen chips (bv. Thermochips van EPS)
- Argex-korrels
- Bims (puimsteen)
- Afdekfolie (oranje folie)