Blog

Aankoopkeuring is bittere noodzaak

Een huis kopen doen veel mensen maar een of hooguit twee keer in hun leven. Het is de duurste aankoop die je in het leven kunt doen. Heel veel mensen gaan echter juist dan over één nacht ijs. En dat is vaak niet verstandig. Ze slaan namelijk een belangrijke stap in het proces over: de aankoopkeuring. Is die dan zo belangrijk? We leren het meest van de praktijk, daarom een waargebeurde anekdote van een stel dat heel blij was met hun nieuwe woning. Totdat opeens de tuin begon weg te zakken…

Na een paar maanden klussen was het dan eindelijk zover: een jong stel trok in uw nieuwe woning. Nou ja, nieuw, het was een opgeknapte jaren 80-woning. Al zou je dat niet zeggen, want het zag er allemaal fantastisch uit hoor. De jongeman genoot van een biertje na de laatste drukke verhuisdag, maar hoorde opeens heel duidelijk water stromen. De schrik maakte echter al snel plaats voor opluchting. Zijn vrouw stond onder de douche en de afvoer loopt dwars door de kruipruimte.

De volgende dag was het prachtig weer en weekend, dus lekker in het zonnetje in de tuin. Maar de schrik sloeg het stel om het hart toen ze de tuin in liepen. De grond was helemaal weggezakt. De makelaar werd erbij gehaald en die riep op zijn beurt een aannemer te hulp. Maar ook zij konden de oorzaak van de weggezakte grond niet vinden.

Kruipruimte

U voelt hem al aankomen: ook wij werden gevraagd om ook een kijkje te nemen. De makelaar is een bekende, via hem kwamen de inmiddels gedesillusioneerde bewoners bij ons uit. We konden hen echter al snel wijzen op de oorzaak. Een blik in de kruipruimte en we wisten genoeg. De heer des huizes had het goed gehoord, alleen hield de afvoer van de douche na twee meter nog onder het huis op. Al het afgevoerde water liep zo in de grond onder en achter het huis. Het wassende water bleek de oorzaak van de verzakking in de tuin.

Het heeft de huiseigenaren flink wat geld heeft gekost om alles te herstellen. Een fikse tegenvaller, zeker omdat ze net waren verhuisd. Dan wil je genieten van de nieuwe woning en niet met allerlei ellende en extra kosten worden opgezadeld. Dit probleem had echter voorkomen kunnen worden. Hoe? Door een aankoopkeuring te laten uitvoeren door een bouwkundig inspecteur. Zij zijn gespecialiseerd in het opsporen van verborgen gebreken en zwakke plekken in woningen en gebouwen en weten precies waar ze moeten kijken. Die weten als geen ander dat juist de kruipruimte een van die plekken is die een voorbode voor ellende kan zijn.

Voordelen

Stel dat deze mensen er een probleem van hadden gemaakt en naar de rechter waren gestapt. Weet u wat de eerste vraag van de rechtbank zou zijn? Heeft u aan uw wettelijke verplichting voldaan en de woning voor aankoop onafhankelijk laten keuren? Bij een ‘nee’ bent u meestal kansloos.

Daarom vinden we een aankoopkeuring niet alleen verstandig, maar vooral heel erg noodzakelijk. Het geeft rust om de belangrijkste zaken op een rijtje te hebben bij de grootste aankoop van uw leven. Doordat u geld bespaart in de onderhandeling over de prijs en de keuring bovendien fiscaal aftrekbaar is, verdient u deze kleine investering eigenlijk altijd ruimschoots terug.

Tot slot zetten we de belangrijkste belangrijkste voordelen van een aankoopkeuring nog een keer op een rij:

  • U weet voordat u overgaat tot de aankoop welke gebreken het huis heeft en kunt dat betrekken bij de onderhandeling over de prijs.
  • Geen onverwachte kosten door verborgen gebreken die pas later openbaar komen en dat voor uw rekening zijn.
  • U staat sterk bij een eventueel geschil met de verkopende partij.
  • U heeft goed inzicht in de bouwkundige staat van de woning, wat handig is voor de planning van onderhoud op de korte en langere termijn.
  • Een aankoopkeuring is fiscaal aftrekbaar.

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Klik hier indien u meer informatie wilt hebben over de diensten van REGIE Vastgoedmanagement.

Verder lezen

MJOP quickscan, meer dan budgetversie MJOP

Inzicht krijgen in het onderhoud van uw gebouwen, maar geen geld voor een volledig meerjarenonderhoudsplan (MJOP)? Geen nood, daar hebben we uiteraard een oplossing voor: de MJOP quickscan. Een onderhoudsplan…
Lees verder

MJOP is onmisbaar voor onderhoud

Regeren is vooruitzien. Een wijze uitspraak die uitstekend toegepast kan worden bij het onderhoud van gebouwen. De ideale oplossing? Een meerjarenonderhoudsplan of MJOP, die is voor het onderhoud eigenlijk onmisbaar.…
Lees verder

Offerte aanvragen

Wacht niet langer en vraag direct uw offerte aan bij REGIE Vastgoedmanagement d.m.v. ons offerte aanvraagformulier. U ontvangt binnen 24 uur reactie op uw aanvraag.