Blog

MJOP quickscan, meer dan budgetversie MJOP

Inzicht krijgen in het onderhoud van uw gebouwen, maar geen geld voor een volledig meerjarenonderhoudsplan (MJOP)? Geen nood, daar hebben we uiteraard een oplossing voor: de MJOP quickscan.

Een onderhoudsplan voor gebouwen is onmisbaar. Zonder MJOP heb je geen inzicht in de bouwkundige en installatietechnische staat. Budgetten voor onderhoud zijn dan vaak niet meer dan nattevingerwerk. Een volledig MJOP is altijd de beste optie, maar gezien het werk wat daarin zit ook een duurdere oplossing. Vastgoedeigenaren hebben zeker niet altijd een zak geld klaarliggen als er een onderhoudsplan nodig is. Daarom hebben we de MJOP quickscan in het leven geroepen, met name voor kleinere objecten een zeer geschikt alternatief van een MJOP.

Wat is een quickscan precies?

De naam zegt het eigenlijk al. Het is een snelle, maar natuurlijk nog altijd zeer gedegen scan van het vastgoed. De quickscan wordt vooral gebruikt om inzicht te krijgen in uw vastgoed. Met een MJOP quickscan wordt de vastgoedportefeuille geïnventariseerd en een analyse uitgevoerd van uw volledige vastgoed. Dankzij de analyse is goed te bepalen wat de komende tien jaar de kosten en opbrengsten zullen zijn. Dan is eventueel meteen ook inzichtelijk of de huidige planning klopt met de werkelijkheid.

Quickscan voor VvE

Een MJOP quickscan kan met name een uitkomst zijn voor Verenigingen van Eigenaren. Waarom? Sinds 2008 is het voor VvE’s wettelijk verplicht om actief onderhoud te plegen. Er zijn in Nederland ongeveer 121.000 VvE’s, waarvan zo’n 40 procent echter ‘slaapt’ en meer dan een kwart geen onderhoudsfonds heeft. Dat kan voor eigenaren dus veel problemen opleveren, omdat het risico op achterstallig onderhoud groot is, met hoge kosten tot gevolg.

Goed onderhoud begint dus allereerst bij een actieve VvE. Daarnaast moet een appartementseigenaar verplicht geld gaan reserveren voor het onderhoudsfonds. Begin dit jaar heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat nog wat verder gaat dan verplichting. De hoogte van dat bedrag kan straks óf worden vastgesteld op basis van een MJOP van maximaal 5 jaar oud, óf op 0,5 procent van de herbouwwaarde van het gebouw. Dat geeft meer duidelijkheid, maar dan blijven nog altijd enkele belangrijke vragen over. Want welk onderhoud heeft prioriteit? En wanneer moet het worden uitgevoerd en tegen welke kosten? Dan is een MJOP quickscan een uitstekende manier om dit snel in kaart te brengen.

Wanneer welk onderhoud

Zoals gezegd wordt de quickscan vooral gebruikt bij kleinere objecten. Na de bouwkundige inspectie wordt een globaal onderhoudsplan opgesteld wanneer welk onderdeel wordt aangepakt de komende tien jaar. Eventueel achterstallig onderhoud wordt in kaart gebracht en natuurlijk hoort daar ook het bijbehorende financiële plaatje bij. Er worden geen exacte hoeveelheden uitgerekend of uitgebreide fotorapportages gemaakt, waardoor de quickscan financieel aantrekkelijk blijft.

Waarom een MJOP quickscan?

Net als een groot MJOP biedt de quickscan enkele belangrijke voordelen. Hieronder tot besluit de belangrijkste voordelen op een rij.

  • Hij is goedkoper, dus voor eigenaren met kleine objecten en een beperkt budget erg interessant.
  • Doordat er inzicht is in de belangrijkste bouwkundige elementen, kunnen vastgoedeigenaren onderhoudswerkzaamheden concreter en efficiënter aanbesteden.
  • Belangrijkste gevolg hiervan is dat objecten gerichter onderhouden worden, terwijl tegelijkertijd ook nog een flinke kostenbesparing kan worden gerealiseerd in de zichttermijn van 10 jaar.
  • Als een pand in dusdanig slechte staat blijkt te zijn dat slopen de beste optie is, wordt dat dankzij een quickscan veel eerder gesignaleerd.
  • Een quickscan kan ook handig zijn om te kunnen inschatten of een object misschien beter afgestoten kan worden.
  • De MJOP quickscan is echt een meerwaarde voor het vastgoed, bijvoorbeeld als een eigenaar besluit het object te verkopen.

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Klik hier indien u meer informatie wilt hebben over de diensten van REGIE Vastgoedmanagement.

Verder lezen

Aankoopkeuring is bittere noodzaak

Een huis kopen doen veel mensen maar een of hooguit twee keer in hun leven. Het is de duurste aankoop die je in het leven kunt doen. Heel veel mensen…
Lees verder

MJOP is onmisbaar voor onderhoud

Regeren is vooruitzien. Een wijze uitspraak die uitstekend toegepast kan worden bij het onderhoud van gebouwen. De ideale oplossing? Een meerjarenonderhoudsplan of MJOP, die is voor het onderhoud eigenlijk onmisbaar.…
Lees verder

Offerte aanvragen

Wacht niet langer en vraag direct uw offerte aan bij REGIE Vastgoedmanagement d.m.v. ons offerte aanvraagformulier. U ontvangt binnen 24 uur reactie op uw aanvraag.